Η ιστορία των επιτύμβων λίθων εκτείνεται χιλιάδες χρόνια όταν ήταν αρχικά γνωστά ως ταφικοί δείκτες. Ήδη από το 3000 π.Χ., αυτά τα αναμνηστικά μνημεία έχουν χρησιμοποιηθεί από τον κελτικό και τον ρωμαϊκό πολιτισμό για να τιμήσουν τη ζωή αγαπημένων προσώπων που έχουν πεθάνει.
Η μόνη διαφορά είναι ότι αυτοί οι δείκτες αντιμετωπίζονταν παλαιότερα ως μεγαλιθικά μνημεία (που υποδηλώνουν έναν τεράστιο ταφικό θάλαμο). Σήμερα, κάθε μεμονωμένος χώρος ταφής έχει μια ταφόπετρα μαξιλαριού. Από τα μοναδικά τελετουργικά ταφής των Αιγυπτίων μέχρι τα διακριτικά του τάφου του σύγχρονου κόσμου, μια ταφόπλακα είναι ένας βαθιά προσωπικός τρόπος τιμής της μνήμης ενός αγαπημένου προσώπου.
Ο σχεδιασμός κάθε ταφόπλακας θα εξαρτηθεί κυρίως από τους συγκεκριμένους κανόνες του νεκροταφείου. Έχοντας αυτό υπόψη, εδώ είναι τα πιο δημοφιλή σχέδια ταφόπετρας για να διαλέξετε:
1 Όρθιες ταφόπετρες
Γνωστός και ως όρθιος δείκτης ή μνημείο, αυτή η ταφόπλακα στέκεται συνήθως όρθια. Αποτελείται από δύο μέρη – τη μήτρα και τη βάση. Το πρώτο κάθεται πάνω από το δεύτερο, το οποίο έχει γενικά το όνομα του νεκρού και άλλα στοιχεία.
Οι όρθιες ταφόπετρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συμβολίσουν τον τόπο ταφής ενός ατόμου ή ενός ζευγαριού (ως συνοδευτική ταφόπετρα). Η μήτρα (γνωστή και ως ταμπλέτα), η οποία κάθεται στην κορυφή, συνήθως στέκεται σε κάθετη θέση. Το πιο δημοφιλές φινίρισμα είναι το φινίρισμα σερπεντίνης, ενώ υπάρχουν και άλλες επιλογές, όπως επίπεδη κορυφή, ταράτσα και γωνιακό.
2 Λαγιές ταφόπετρες
Αυτή η ταφόπλακα είναι επίσης γνωστή ως λοξός δείκτης ή επιτύμβια στήλη. Στην επιφάνεια, οι λοξές ταφόπετρες μοιάζουν πολύ με όρθιες ταφόπετρες. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις.
Αυτές οι επιτύμβιες στήλες είναι γενικά κάθετες από το πίσω μέρος, ενώ το μπροστινό μέρος είναι ελαφρώς λοξό στη θέση της. Αυτή η θέση δίνει στο κάτω μέρος της μήτρας ένα στιβαρό σχήμα. Ως αποτέλεσμα, οι λοξές ταφόπετρες δεν χρειάζονται βάση για να είναι ανθεκτικές και στιβαρές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί βάση εάν το επιθυμείτε, αλλά δεν είναι απαραίτητο (όπως στην περίπτωση των όρθιών ταφόπλακων).
Για παράδειγμα, το Legacy Headstones δημιουργεί λοξούς ταφικούς δείκτες τόσο για μεμονωμένους όσο και για ζευγαριούς χώρους ταφής. Σε αυτές τις επιτύμβιες στήλες, η επιγραφή βρίσκεται γενικά στην ίδια την κεκλιμένη πλάκα (χωρίς να απαιτείται βάση). Εκτός από το σχέδιο λοξής ταφόπλακας, μπορείτε επίσης να ελέγξετε εδώ για διαφορετικές επιλογές προσαρμογής.
3 Κάλυμμα και Επίπεδες Ταφόπετρες
Με άλλα ονόματα, όπως επίπεδους δείκτες και ταφόπλακες, αυτές οι επιτύμβιες στήλες ισοπεδώνονται με το έδαφος. Ωστόσο, υπάρχουν γενικά δύο είδη:
● Ξεπλυμένο – Η ταφόπλακα τοποθετείται εντελώς επίπεδη στο έδαφος.
● Ανυψωμένο – Η ταφόπλακα υψώνεται ελαφρώς πάνω από το επίπεδο του εδάφους.
Συνήθως, οι επίπεδες ταφόπετρες έχουν ορθογώνιο σχήμα με πάχος 4 ίντσες.
Από την άλλη πλευρά, μια λοξότμητη ταφόπετρα είναι αυτή στην οποία το πίσω μέρος είναι ελαφρώς ανυψωμένο σε σύγκριση με το μπροστινό μέρος. Αυτές οι ταφόπετρες είναι παχύτερες, με διάμετρο τουλάχιστον 6 ίντσες.
4 Ταφόπετρες φτερών
Γνωστό και ως μνημείο ή μνημείο τύπου πτέρυγας, μια ταφόπετρα πτέρυγας συνήθως αποτελείται από μια πλάκα / μήτρα (με φτερά) που στηρίζεται σε μια βάση. Τα δύο χωρίζονται χρησιμοποιώντας ένα βάθρο, το οποίο στηρίζει ένα αγγείο.
Το βάθρο ή η πλίνθος δείχνει το όνομα της οικογένειας, ενώ τα δύο φτερά χρησιμοποιούνται για την εμφάνιση του ονόματος του ατόμου. Εναλλακτικά, στη βάση μπορεί να αναγράφεται το οικογενειακό όνομα, ενώ το όνομα, ο επιτάφιος ή η ημερομηνία γάμου του ατόμου βρίσκεται στην πλίνθο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ταφόπετρα των φτερών διαθέτει μια μεγαλύτερη πλάκα ή μήτρα που κάθεται ανάμεσα στα φτερά αντί για μια πλίνθο.
5 Ταφόπετρες πάγκου
Αυτές οι επιτύμβιες στήλες, που συνήθως μοιάζουν με πάγκο, δεν βρίσκονται μόνο σε νεκροταφεία αλλά και σε πολλούς δημόσιους χώρους. Οι αγαπημένοι μπορούν να καθίσουν και να απολαύσουν ποιοτικό χρόνο μηρυκάζοντας τη ζωή του νεκρού καθώς και θαυμάζοντας το όμορφο περιβάλλον.
Ενώ το μήκος μιας ταφόπλακας πάγκου μπορεί να διαφέρει, συνήθως έχουν μήκος τουλάχιστον 36″. Όχι μόνο αυτό, αλλά και ο σχεδιασμός του πάγκου μπορεί να διαφέρει – πάγκος βάθρου, πάγκος ποδιών άρπας, πάγκος βραχιόνων και πάγκος πάρκου.
6 Παιδικές ταφόπετρες
Η ανάμνηση της σύντομης ζωής ενός αγαπημένου παιδιού δεν είναι ποτέ εύκολη. Γνωστά και ως παιδικά μνημεία ή μαρκαδόροι τάφων, αυτές οι επιτύμβιες στήλες διατίθενται σε διάφορα σχέδια.
Αυτό είναι ένα μοναδικό σχέδιο ταφόπλακα στο οποίο δεν περιορίζεστε σε ένα συγκεκριμένο στυλ. Για παράδειγμα – η ταφόπετρα ενός παιδιού ή βρέφους μπορεί να έχει το σχήμα ενός φορτηγού παιχνιδιού, ενός αλφαβήτου, ενός χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων ή μιας απλής αλλά όμορφης καρδιάς.
Χτίζοντας ένα Διαρκές Μνημείο
Όσο δύσκολο κι αν φαίνεται εκείνη την εποχή, η ταφόπλακα λειτουργεί όχι μόνο ως γενεαλογική αναγνώριση για τους νεκρούς αλλά και ως προσωπικό σύμβολο της μνήμης τους. Για να δημιουργήσετε ένα διαρκές μνημείο για το αγαπημένο σας πρόσωπο, πρέπει να συμμορφώνεστε με τους συγκεκριμένους κανόνες και τις οδηγίες του χώρου ταφής.
Μέσα σε αυτά τα όρια, έχετε πολλά περιθώρια για να επιλέξετε ένα προτιμώμενο σχέδιο, υλικό και επιτάφιο. Και κάνοντας αυτό, γιορτάστε και απαθανατίστε τη ζωή που αναπαύεται από κάτω.
var aepc_pixel={“pixel_id”:”628137347606754″,”user”:{},”enable_advanced_events”:”yes”,”fire_delay”:”0″,”can_use_sku”:”yes”,”enable_viewcontent”:”yes”,”enable_addtocart”:”yes”,”enable_addtowishlist”:”no”,”enable_initiatecheckout”:”yes”,”enable_addpaymentinfo”:”yes”,”enable_purchase”:”yes”,”allowed_params”:{“AddToCart”:(“value”,”currency”,”content_category”,”content_name”,”content_type”,”content_ids”),”AddToWishlist”:(“value”,”currency”,”content_category”,”content_name”,”content_type”,”content_ids”)}},aepc_pixel_args=(),aepc_extend_args=function(args){if(typeof args===’undefined’){args={};}
for(var key in aepc_pixel_args)
args(key)=aepc_pixel_args(key);return args;};if(‘yes’===aepc_pixel.enable_advanced_events){aepc_pixel_args.userAgent=navigator.userAgent;aepc_pixel_args.language=navigator.language;if(document.referrer.indexOf(document.domain)<0){aepc_pixel_args.referrer=document.referrer;}}
!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.agent="dvpixelcaffeinewordpress";n.queue=();t=b.createElement(e);t.async=!0;t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)(0);s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window,document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js');fbq('init',aepc_pixel.pixel_id,aepc_pixel.user);setTimeout(function(){fbq('track',"PageView",aepc_pixel_args);},aepc_pixel.fire_delay*1000);