ακμή ανακαλύψτε τις καλύτερες θεραπείες

Η ακμή είναι μια φλεγμονή του δέρματος που χαρακτηρίζεται από μαύρα στίγματα, λευκά στίγματα και κόκκινες κηλίδες που συνήθως ονομάζονται «κουμπιά». Η πιο κοινή μορφή ακμής είναι γνωστή ως acne vulgaris («χυδαία» με κοινή αίσθηση). Η ακμή εμφανίζεται πιο συχνά στο πρόσωπο, αλλά και στο στήθος, την πλάτη και τους βραχίονες. Η ακμή επηρεάζει περίπου το 90% των εφήβων και το 20% ή 30% των ατόμων ηλικίας 20 έως 40 ετών. Δημιουργεί περισσότερες επισκέψεις σε γιατρούς από οποιοδήποτε άλλο δερματικό πρόβλημα.

Η ακμή δεν είναι απειλητική για τη ζωή, αλλά μπορεί να προκαλέσει ενόχληση, παραμόρφωση και ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Μπορεί επίσης να αφήσει μόνιμες ουλές και τονισμένες.

Η ακμή προκαλείται από υπερδραστήριους σμηγματογόνους αδένες. Συνήθως, αυτοί οι αδένες παράγουν μικρές ποσότητες σμήγματος, μια παχύρρευστη ουσία που περιέχει έλαιο και κύτταρα του δέρματος. Όταν έχετε ακμή, αυτοί οι αδένες παράγουν υπερβολικό σμήγμα που μπορεί να φράξει τα ωοθυλάκια σας και τα βακτήρια μπορεί να εγκατασταθούν, ειδικότερα, ένα στέλεχος που ονομάζεται Propionibacterium acnes.

Η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού (junk food) και σοκολάτας δεν προκαλεί ακμή. Τα μαλλιά και το λιπαρό δέρμα δεν προκαλούν ακμή, αλλά είναι συχνά σημάδι υπερδραστικότητας των σμηγματογόνων αδένων, η πραγματική αιτία της ακμής. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το στρες μπορεί να επιδεινώσει την υπάρχουσα ακμή, αλλά δεν προκαλεί.

Ανακαλύψτε τις αιτίες και τις αιτίες των σπυριών ακμής, αλλά πάνω από όλα, πώς να σταματήσετε αυτά τα ξεσπάσματα ακμής.

Η εμμηνόπαυση και οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν σπυράκια ακμής

Οι κύριοι ένοχοι της ακμής, οι ορμόνες, είναι πιο παρόντες από ποτέ μετά από μια ορισμένη ηλικία. «Κατά την εμμηνόπαυση, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη εξασθενούν, αυξάνοντας τους παράγοντες φλεγμονής που προκαλούν ακμή».

Αν και η χρήση μιας αντισυλληπτικής συσκευής έχει ευεργετική επίδραση στο δέρμα των περισσότερων γυναικών, δεν είναι απαραίτητα επιτυχημένη για όλες. «Αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει ακμή» εάν είστε θύματα ακμής και επειδή οι αιτίες είναι πολλές, μιλήστε με το γιατρό σας ώστε να σας προσφέρει κάτι νέο.

Η ακμή και οι αιτίες της: το νέο θεραπευτικό σχήμα για το δέρμα σας δεν… ακόμα

Αγοράσατε νέα προϊόντα δέρματος, ελπίζοντας σε άμεση βελτίωση, αλλά η επένδυσή σας φαίνεται άχρηστη και αναποτελεσματική. Να γιατί: είναι απολύτως φυσιολογικό να έχετε εξάρσεις ακμής ενώ το δέρμα σας περνάει μια περίοδο προσαρμογής. «Όταν ξεκινάτε ένα νέο θεραπευτικό σχήμα για το δέρμα, μπορεί να χρειαστούν ένας έως τρεις μήνες για να δείτε αποτελέσματα. Μερικοί άνθρωποι τα παρατάνε μετά από μια εβδομάδα, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό».

Οπότε ίσως δεν κάνετε απλά αρκετά. Αν και ένα τοπικό σχήμα μπορεί να εξαλείψει μέρος της ακμής, τα ξεσπάσματα ακμής έχουν πολλαπλές αιτίες. Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη το επίπεδο άγχους σας και την ποσότητα του ύπνου που κοιμάστε. Αυτοί οι δύο παράγοντες μπορούν πράγματι να αυξήσουν τη φλεγμονή στο σώμα σας, η οποία θα προκαλέσει ακμή. Μην βασίζεστε αποκλειστικά σε κρέμες και περιμένετε μια αβίαστη επιτυχία.

Βάζεις πολύ μακιγιάζ

Είναι μια φυσική αντίδραση: όσο περισσότερο έχετε ακμή, θα θέλετε περισσότερα σπυράκια καμουφλάζ με μακιγιάζ. Σε αντάλλαγμα, το δέρμα σας δεν μπορεί να αναπνεύσει. Αυτά είναι τα προϊόντα ομορφιάς που συχνά φράζουν τους πόρους του δέρματος και τους σμηγματογόνους αδένες. Αυτό το μακιγιάζ και παρέχει την ευκαιρία στα βακτήρια να δυναμώσουν και να δημιουργήσουν περισσότερα ξεσπάσματα ακμής. Αυτός ο κύκλος επαναλαμβάνεται και απλώνετε περισσότερο μακιγιάζ για να καμουφλάρετε την ερυθρότητα. Ένας δερματολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να εξαλείψετε αυτή τη συνήθεια της ζωής και να βελτιώσετε την περιποίηση της επιδερμίδας σας.

Ο δερματολόγος μπορεί να προτείνει ένα τοπικό πρόγραμμα, από του στόματος φαρμακευτική αγωγή ή επανόρθωση με λέιζερ για την αφαίρεση ουλών ακμής. Μόλις έχετε την ακμή σας υπό έλεγχο, δεν θα χρειαστείτε τόνους μακιγιάζ στο πρόσωπό σας.

Συμπτώματα και Επιπλοκές

Τα συμπτώματα της ακμής διαφέρουν από άτομο σε άτομο, μπορεί να εκδηλωθούν με:

-Μαύρα στίγματα (μαύρα στίγματα στο μέγεθος μιας κεφαλής καρφίτσας) που ανοίγουν στην επιφάνεια του δέρματός σας και δεν αφήνουν σημάδια.
-ασπροκέφαλα ή φλύκταινες που σχηματίζουν τον τύπο της πιο κοινής μορφής ακμής και τις πρώτες βλάβες – δεν γίνονται μαύρα στίγματα επειδή δεν εκτίθενται στον αέρα.
-φλύκταινες και βαθιές κύστεις που έχουν φλεγμονή. Είναι συνήθως κόκκινα και πρησμένα και εμφανώς περιέχουν πύον.

-βαθιά ακμή που μπορεί να είναι πιο σοβαρή – οι βλάβες είναι συνήθως κόκκινες, φλεγμονώδεις, πύον και επώδυνες στην αφή.
-Συχνά εμφανίζεται βαθιά ακμή στην πλάτη και στο στήθος. Αυτή είναι συνήθως η πιο δύσκολη μορφή ακμής και είναι πιθανό να αφήσει σημάδια. Η βαθιά ακμή περιλαμβάνει φλύκταινες και κύστεις που εμφανίζονται κυρίως στην επιφάνεια του δέρματος ή μερικές φορές στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Εάν το πύον που απελευθερώνεται θα οδηγήσει στο σχηματισμό άλλης βλάβης. Η βαθιά ακμή μπορεί να οδηγήσει σε ουλές. Εάν προσπαθείτε να τρυπήσετε ή να τσιμπήσετε τα σπυράκια, αυτός ο χειρισμός συχνά αφήνει έναν μικρό κρατήρα που μπορεί να γίνει μόνιμος. Οι άνδρες έχουν πιο συχνά ουλές επειδή επηρεάζονται συχνότερα από τις γυναίκες από βαθιά ακμή.

Ακμή και φάρμακα;

Μερικές φορές τα φάρμακα και τα προϊόντα που εφαρμόζονται στο δέρμα που ονομάζονται comedogenic (που μπορεί να προάγουν την εμφάνιση κουμπιών) είναι γνωστό ότι προκαλούν ακμή (όπως κορτικοστεροειδή, φάρμακα κατά της φυματίωσης, ορισμένα αντισυλληπτικά, βιταμίνη Β12, ορισμένα αντιεπιληπτικά κ.λπ.). Επομένως, αναφέρετε πάντα στον γιατρό τα φάρμακα που παίρνετε καθώς και τα προϊόντα που χρησιμοποιείται οποιοδήποτε φάρμακο ή καλλυντικό αίτιο του εξανθήματος και επιλέξτε τη σωστή συμπεριφορά και αφήστε το καθήκον να εντοπίσει εάν συμβαίνει αυτό.

Ακμή και ήλιος: φίλοι ή εχθρός;

Ο ήλιος, που φαίνεται να είναι φίλος, είναι στην πραγματικότητα εχθρός! Στην πραγματικότητα, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι επιθετικότητα του δέρματος, επομένως το δέρμα αμύνεται με άμεσες ή καθυστερημένες αντιδράσεις.
Αρχικά, το οίδημα ή το μαύρισμα έρχεται να κρύψει ή να μετριάσει τα κουμπιά. η ακμή φαίνεται να θεραπεύεται. Στη συνέχεια γίνεται σταδιακή πάχυνση του δέρματος (στο κεράτινο στρώμα) που θα επιδεινώσει τη σμηγματογόνα κατακράτηση και κατά μέσο όρο τις επόμενες δύο εβδομάδες, το άτομο θα δει τις βλάβες της ακμής του να φλέγονται πραγματικά.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι περισσότερες θεραπείες ακμής είναι φωτοευαισθητοποιητικές, γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε: καλύτερη προστασία από τον ήλιο. Συνιστάται ανεπιφύλακτα η χρήση ειδικού αντηλιακού δέρματος με τάση ακμής.

Ακμή και κάπνισμα: η διαμάχη!

Η ακμή και ο καπνός ήταν το αντικείμενο διαφόρων αντιφατικών συμπερασμάτων. Κάποιοι μίλησαν για μια εξασθενητική ή προστατευτική επίδραση της ακμής από τον καπνό, ενώ άλλες μελέτες έχουν αποδείξει το αντίθετο και έχει περιγραφεί ακόμη και μια ακμή καπνιστών. Σε περίπτωση αμφιβολίας, η βλάβη του καπνίσματος στη γενική υγεία και το δέρμα ειδικότερα μάλλον στρέφει την ισορροπία προς μια στάση «ελέγχου».

Ακμή και σεξουαλικότητα: τι πρέπει να σκεφτούμε;

Σε αντίθεση με ό,τι έλεγαν οι γιαγιάδες μας, το σεξ δεν είχε καμία επίδραση στην ακμή. Όλοι οι ερευνητές συμφωνούν ότι δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της ακμής και της σεξουαλικότητας. Εάν είναι μόνο μια υποστήριξη και η εξαφάνιση των κουμπιών εξακολουθεί να ενθαρρύνει την αποπλάνηση.

Συμπερασματικά, οι επιβαρυντικοί παράγοντες ή η μείωση της γέννησης ακμής σε ένα άτομο εξαρτώνται ουσιαστικά από την οικογενειακή, επαγγελματική και υγιεινή σας. Υπάρχουν πολλές αιτίες ακμής που προκαλούνται και οι δύο από την ορμονική ισορροπία εξωτερικών παραμέτρων (περιποίηση δέρματος, ευαισθησία, ήλιος).

Θεραπεία και Πρόληψη

Τα περισσότερα καθαριστικά δέρματος που διαφημίζονται μέσω διαφήμισης κατά της ακμής δεν είναι απαραίτητα. Στην πραγματικότητα, μπορεί ακόμη και να επιδεινώσουν την ακμή. Στη θέση τους, ο γιατρός σας πιθανότατα θα συστήσει μερικά από τα ακόλουθα προϊόντα:

– αλοιφές και λοσιόν με βάση το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, το σαλικυλικό οξύ, το γλυκολικό οξύ ή τον μετρητή θείου παντού. Αυτοί είναι παράγοντες απολέπισης και ξήρανσης που ανοίγουν τους πόρους και βοηθούν στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος.
Τα ευνοϊκά αποτελέσματά τους εμφανίζονται μετά από περίπου 2 εβδομάδες και αυτά τα προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιούνται συνεχώς για να διατηρηθεί η αποτελεσματικότητά τους. Αυτά τα προϊόντα πρέπει να εφαρμόζονται σε ολόκληρη την πληγείσα περιοχή και όχι μόνο σε κουμπιά.

-η λήψη από του στόματος αντισυλληπτικών μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της δραστηριότητας των ορμονών που προκαλούν εξάρσεις ακμής σε ορισμένες γυναίκες.
-Μια αντιβιοτική λοσιόν ή ένα προϊόν με βάση το οξύ ρετινοειδές (ένα παράγωγο της βιταμίνης Α) που εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα είναι γενικά αποτελεσματικό στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.
Μερικές φορές χορηγούνται αντιβιοτικά από το στόμα (π.χ. τετρακυκλίνη *, μινοκυκλίνη.) κατά της βαθιάς ακμής.

-Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα (π.χ. ισοτρετινοΐνη) είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία της βαθιάς ακμής. Ωστόσο, θα πρέπει να συνταγογραφούνται με προσοχή στις γυναίκες. Επομένως, είναι σημαντικό να συζητήσετε με το γιατρό σας τους κινδύνους και τα οφέλη αυτών των φαρμάκων.

-Οι ενέσεις κολλαγόνου και η αισθητική χειρουργική με λέιζερ είναι χρήσιμες σε περίπτωση ουλών βαθιάς ακμής.

Πολλές από αυτές τις θεραπείες μπορούν να ευαισθητοποιήσουν το δέρμα στο ηλιακό φως. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα παρέχοντας επαρκή προστασία από τον ήλιο. Μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για τους κινδύνους και τα οφέλη των διαφόρων θεραπευτικών επιλογών που έχετε στη διάθεσή σας.

About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *