Τι είναι οι ζωές μας χωρίς στόχους; Όλοι θέλουμε να πετύχουμε κάτι. Έχουμε στόχους για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας μας, τις σχέσεις ή πράγματα που θέλουμε να έχουμε στη ζωή μας, γενικά. Η επίτευξη στόχων μας κάνει πιο ικανοποιημένους με τη ζωή μας και μας προσφέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης.
Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι στόχοι που θέτουμε για τους εαυτούς μας ουσιαστικά ουσιαστικούς και αντανακλούν τις εσωτερικές μας επιθυμίες και ανάγκες. Επιπλέον, η επίτευξη των στόχων σας μπορεί να είναι δύσκολη. Ορισμένοι στόχοι μπορεί να είναι μη ρεαλιστικοί, κάποιοι μπορεί να εξαρτώνται από παράγοντες που δεν μπορείτε να ελέγξετε και κάποιοι μπορεί να γίνονται όλο και πιο δύσκολοι κάθε φορά που προσπαθείτε να τους αντιμετωπίσετε.
1 Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον καθορισμό στόχων
Πρώτα απ ‘όλα, θα πρέπει να σκεφτείτε ποια πράγματα θα θέλατε πραγματικά να επιτύχετε. Μην σκέφτεστε τι πρέπει να κάνετε ή τι θα ήθελαν οι άλλοι για εσάς. Προσπαθήστε να αποστασιοποιηθείτε από όλους και όλα όσα έχετε κάνει πριν και επικεντρωθείτε μόνο σε πράγματα που έχουν πραγματικά νόημα για εσάς.
Όταν βάζετε μακροπρόθεσμους στόχους, μπορείτε να εστιάσετε σε έναν τομέα της ζωής σας, όπως η εργασία ή οι σχέσεις. Οι στόχοι σας μπορεί επίσης να επικεντρωθούν στην οικογενειακή ζωή, τη δημιουργικότητα ή οτιδήποτε άλλο. Για παράδειγμα, ένας μεγάλος προσωπικός στόχος μπορεί να είναι η επίτευξη μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Είναι επίσης σημαντικό να έχετε κατά νου ότι οι στόχοι σας μπορεί να είναι όχι μόνο εξωγενείς αλλά και εγγενείς. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται απαραίτητα να εστιάσετε σε πράγματα που θέλετε να αποκτήσετε ή να κάνετε. Η βελτίωση των δεξιοτήτων σας, η εκμάθηση κάτι καινούργιου και η βελτίωση των σχέσεων ή της υγείας είναι σπουδαίοι εγγενείς στόχοι που μπορούν να βοηθήσουν την προσωπική σας ανάπτυξη.
Οι εγγενείς στόχοι μπορούν όχι μόνο να εξασφαλίσουν την προσωπική ανάπτυξη αλλά και να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη συνολική ψυχική σας ευεξία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι εσωτερικοί στόχοι βελτιώνουν την ψυχική ευημερία των ανθρώπων ακόμη περισσότερο από τους εξωγενείς στόχους που επικεντρώνονται, για παράδειγμα, στα χρήματα.
2 Πράγματα που μπορεί να σας εμποδίσουν να πετύχετε τους στόχους σας
Αν αφήσουμε στην άκρη όλους τους παράγοντες που δεν μπορείτε να ελέγξετε, θα εξακολουθήσουν να απομένουν κάποιοι παράγοντες που μπορεί να σας εμποδίσουν να επιτύχετε τους στόχους σας. Για παράδειγμα, μερικές από τις βασικές σας πεποιθήσεις μπορεί να είναι αρνητικές, με αποτέλεσμα να αποφεύγετε την επιτυχία.
Ένας άλλος συνηθισμένος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αποτυγχάνουν να επιτύχουν τους στόχους τους είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μερικοί άνθρωποι νιώθουν ότι δεν αξίζουν την επιτυχία επειδή δεν είναι αρκετά καλοί. Η αίσθηση της ντροπής και τα προβλήματα αυτοεκτίμησης μπορεί να έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις αλληλεπιδράσεις σας με τους άλλους, δημιουργώντας προβλήματα τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική σας ζωή.
Επιπλέον, οι άνθρωποι συχνά έχουν αρνητικές σκέψεις που μπορεί να τους εμποδίσουν να εγκαταλείψουν τη ζώνη άνεσής τους ή να αναλάβουν νέες ευθύνες. Με τη σειρά τους, οι αρνητικές σκέψεις μπορεί επίσης να ξεφύγουν από τον έλεγχο και να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη πολλών προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Εάν θέλετε να επιτύχετε τους στόχους σας, βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους, πρέπει να αντιμετωπίσετε συναισθηματικά ζητήματα που μπορεί να επηρεάσουν την επικοινωνία, την ικανότητα εστίασης, την αυτοεκτίμηση, τα κίνητρα και άλλους σημαντικούς παράγοντες. Εκεί μπορεί να βοηθήσει η θεραπεία.
3 Πώς μπορεί να βοηθήσει η θεραπεία
Το πώς μπορεί να βοηθήσει η θεραπεία εξαρτάται από έναν συγκεκριμένο στόχο που έχετε και τα εμπόδια που θέλετε να ξεπεράσετε. Εδώ είναι μερικοί από τους πιο κοινούς στόχους που θέτουν οι άνθρωποι για θεραπεία.
Αυτός είναι ένας μάλλον προφανής στόχος για όσους θέλουν να πετύχουν στη δουλειά. Εάν θέλετε να επιτύχετε περισσότερα, πρέπει να είστε παραγωγικοί και η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να διορθώσετε προβλήματα που επηρεάζουν την παραγωγικότητά σας.
Για παράδειγμα, η παραγωγικότητα συχνά μειώνεται ως αποτέλεσμα της κατάθλιψης, του άγχους και πολλών άλλων διαταραχών, καθώς και λόγω της εξάντλησης και του στρες. Ένας εξουσιοδοτημένος θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι επηρεάζει την παραγωγικότητά σας και να αντιμετωπίσει τις βασικές αιτίες.
- Εκμάθηση αποτελεσματικών πρακτικών αντιμετώπισης
Ένας άλλος μεγάλος στόχος είναι να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε το άγχος, το άγχος και άλλα πράγματα που μπορεί να επηρεάσουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας. Ένας εξουσιοδοτημένος θεραπευτής μπορεί να προτείνει αποτελεσματικές πρακτικές αντιμετώπισης που μπορεί να λειτουργήσουν στη συγκεκριμένη περίπτωσή σας.
- Κατανοήστε καλύτερα τα συναισθήματά σας
Δυστυχώς, οι άνθρωποι δεν μαθαίνουν πώς λειτουργούν τα συναισθήματά τους στο σχολείο, έτσι τα συναισθηματικά προβλήματα συχνά γίνονται μια δια βίου μάχη. Η θεραπεία σάς επιτρέπει να κατανοήσετε καλύτερα πώς λειτουργεί το μυαλό σας, να μάθετε να μην καταπιέζετε τις επιθυμίες και τις σκέψεις σας και να διαχειρίζεστε αποτελεσματικά τα συναισθήματά σας, ώστε να μην παρεμβαίνουν στους στόχους σας.
- Βελτίωση της επικοινωνίας σας
Για να πετύχουμε τους επαγγελματικούς και προσωπικούς μας στόχους, χρειάζεται συχνά να επικοινωνούμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Τα θέματα ψυχικής υγείας μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητά σας να επικοινωνείτε.
Τα προβλήματα αυτοεκτίμησης, το άγχος, η κατάθλιψη και πολλά άλλα θέματα μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε ότι οι ανάγκες σας δεν είναι αρκετά σημαντικές, να προκαλούν δυσφορία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ή να οδηγήσουν σε αμυντική ή παθητική-επιθετική συμπεριφορά. Η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τέτοια προβλήματα και να βελτιώσετε την επικοινωνία σας.
4 Τύποι θεραπείας
Υπάρχουν διαφορετικές θεραπευτικές μέθοδοι που οι θεραπευτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε διαφορετικές καταστάσεις. Δεν υπάρχει καθολική θεραπεία στη θεραπεία που θα ήταν εξίσου αποτελεσματική σε κάθε συγκεκριμένη κατάσταση, επομένως εάν ξεκινήσετε τη θεραπεία, ο θεραπευτής σας θα αναπτύξει ένα προσωπικό σχέδιο θεραπείας.
- Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία
Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) βασίζεται στην ιδέα ότι η ανεπιθύμητη συμπεριφορά και τα συναισθήματα πηγάζουν από μη βοηθητικά πρότυπα σκέψης. Ως αποτέλεσμα, ο στόχος της CBT είναι να εντοπίσει μη χρήσιμες σκέψεις, να προκαλέσει και τελικά να τις αντικαταστήσει.
- Διαλεκτική συμπεριφορική θεραπεία
Η διαλεκτική συμπεριφορική θεραπεία (DBT) έχει πολλά κοινά με τη CBT. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται συνήθως όταν αντιμετωπίζουμε διπολική διαταραχή και άλλα προβλήματα που περιλαμβάνουν ιδιαίτερα έντονα συναισθήματα. Σε αντίθεση με το CBT, το DBT περιλαμβάνει όχι μόνο την αλλαγή άχρηστων σκέψεων αλλά και την εύρεση μιας ισορροπίας μεταξύ αλλαγής και αποδοχής.
Αυτή η θεραπευτική μέθοδος είναι βασικά μια εξελιγμένη και βελτιωμένη εκδοχή της ψυχανάλυσης. Με τις ρίζες της στη θεωρία του Sigmund Freud, η ψυχοδυναμική θεραπεία στοχεύει να φέρει ασυνείδητες διαδικασίες στη συνείδηση. Ενώ η CBT στοχεύει συγκεκριμένα προβλήματα, η ψυχοδυναμική θεραπεία είναι πιο ολοκληρωμένη και συνήθως απαιτεί περισσότερο χρόνο.
Η διαπροσωπική θεραπεία χρησιμοποιείται συνήθως όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα σχέσεων και μπορεί επίσης να είναι πολύ χρήσιμη όταν ένας πελάτης θέλει να βελτιώσει τις επικοινωνιακές του δεξιότητες. Αυτός ο τύπος θεραπείας συχνά περιλαμβάνει διάφορες ασκήσεις ρόλων με στόχο να βοηθήσουν τους πελάτες να μάθουν να αντιμετωπίζουν διαφορετικά κοινωνικά σενάρια.
5 Πώς να ξεκινήσετε τη θεραπεία
Όλοι οι παραπάνω τύποι θεραπείας ονομάζονται συχνά θεραπεία ομιλίας επειδή βασίζονται σε συνομιλίες μεταξύ ενός πελάτη και του θεραπευτή. Για πολλά χρόνια, η θεραπεία απαιτούσε από τους πελάτες να είναι παρόντες στο ίδιο δωμάτιο με τους θεραπευτές τους, αλλά διαδικτυακές πλατφόρμες θεραπείας όπως η Calmerry άλλαξαν την κατάσταση.
Με το Calmerry, μπορείτε να συνδεθείτε με έναν εξουσιοδοτημένο θεραπευτή από την πολιτεία σας μέσα σε μία ώρα και να λάβετε την απαραίτητη βοήθεια σχεδόν από οπουδήποτε. Δεν χρειάζεται να αφήσετε την άνεση του σπιτιού σας και να μεταβείτε στο γραφείο ενός θεραπευτή.
Μπορείτε να στείλετε μηνύματα κειμένου όποτε θέλετε να μοιραστείτε κάτι με τον θεραπευτή σας και μπορείτε επίσης να προγραμματίσετε ζωντανές βιντεοκλήσεις για να μιμηθείτε την παραδοσιακή ρύθμιση θεραπείας. Μη διστάσετε να δοκιμάσετε τη θεραπεία για να καταλάβετε τι σας κρατά πίσω στην πορεία προς τους στόχους σας.