
Στην αναζήτηση για καθαρό, νεανικό δέρμα, συχνά στρεφόμαστε σε προϊόντα γεμάτα με εξαιρετικά μπερδεμένα συστατικά. Θα δείτε λέξεις στα μπουκάλια των αγαπημένων σας προϊόντων που ακούγονται σαν να βγήκαν κατευθείαν από βιβλίο χημείας γυμνασίου (σαλικυλικό οξύ;) και άλλες που ακούγονται εντελώς ανθισμένες (βοτανικά εκχυλίσματα;), αλλά είναι αυτές οι λέξεις απλώς μέρος ενός μεγάλο σχέδιο μάρκετινγκ για να σας κάνει να δοκιμάσετε τα πιο πρόσφατα και καλύτερα προϊόντα περιποίησης δέρματος; Μερικές φορές ναι, μερικές φορές όχι.
Η αλήθεια είναι ότι τα συστατικά είναι πραγματικά εξαιρετικά σημαντικά όταν αναπτύσσετε μια καλή στρατηγική περιποίησης της επιδερμίδας και θα πρέπει να γνωρίζετε μερικά από τα βασικά πρόσθετα, ώστε να έχετε μια ρουτίνα προσαρμοσμένη στον μοναδικό τύπο επιδερμίδας σας. Αλλά δεν είναι όλα τα συστατικά απαραίτητα, και μερικά μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό. Είτε πρόκειται για μια ικανοποιητική μάσκα με κάρβουνο είτε για ένα τυπικό καθημερινό πλύσιμο προσώπου για την ακμή, σας βοηθά να γνωρίζετε τι περιέχει τα προϊόντα σας, ώστε να μην ανακατεύετε το δέρμα σας. Εδώ είναι τα οφέλη ορισμένων από τα πιο κοινά συστατικά περιποίησης της επιδερμίδας.
- Σαλικυλικό οξύ – Αυτό το δοκιμασμένο και αληθινό χημικό απολεπιστικό αφαιρεί απαλά το ανώτερο στρώμα του δέρματος βαθιά μέσα στους πόρους, βοηθώντας στη θεραπεία και την πρόληψη της ακμής. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και είναι εξαιρετικό για την εξάλειψη των μαύρων στιγμάτων. Το σαλικυλικό οξύ θεωρείται βήτα-υδροξυ οξύ (BHA), που σημαίνει ότι είναι λιποδιαλυτό και επομένως ιδανικό για άτομα με λιπαρό δέρμα.
- Κιτρικό οξύ και άλλα AHA – Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το κιτρικό οξύ προέρχεται από εσπεριδοειδή. Θεωρείται άλφα-υδροξυ οξύ (AHA) και χρησιμεύει ως χημικό απολεπιστικό που αφαιρεί απαλά τα νεκρά κύτταρα του δέρματος από το ανώτερο στρώμα του δέρματός σας. Άλλα κοινά AHA με παρόμοιες ιδιότητες περιλαμβάνουν γαλακτικό οξύ, γλυκολικό οξύ, τρυγικό οξύ, μηλικό οξύ και αμυγδαλικό οξύ.
- L-ασκορβικό οξύ – Στην περιποίηση του δέρματος, το L-ασκορβικό οξύ είναι απλώς μια φανταχτερή λέξη για τη βιταμίνη C. Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό προστίθεται σε προϊόντα αντιγήρανσης επειδή μπορεί να βοηθήσει στην καταπραϋντική του δέρματος και να μειώσει την εμφάνιση της γήρανσης.
- Αλφα λιποϊκό οξύ – Αυτό το οξύ παράγεται φυσικά στο σώμα και, όπως το L-ασκορβικό οξύ, χρησιμεύει ως αντιοξειδωτικό για να βοηθήσει στην επίθεση και να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν χαλάρωση, ρυτίδα ή θαμπή επιδερμίδα.
- Υπεροξείδιο του βενζολίου – Συχνά σε συνδυασμό με σαλικυλικό οξύ για τη θεραπεία της ακμής, το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου είναι ένα αντισηπτικό που καθαρίζει το δέρμα από τη βρωμιά και τα βακτήρια, βοηθώντας στην πρόληψη και τη θεραπεία των εξανθημάτων.
- Υαλουρονικό οξύ – Αν ψάχνετε για μια καλή ενυδατική κρέμα τζελ για λιπαρό δέρμα ή ενυδατική κρέμα προσώπου για να σφραγίσει την υγρασία, αναζητήστε ένα προϊόν με υαλουρονικό οξύ (HA). Αυτή είναι μια διαυγής ουσία που μοιάζει με τζελ που βρίσκεται φυσικά στο σώμα για να διατηρεί τους ιστούς ενυδατωμένους. Χρησιμοποιείται στην περιποίηση του δέρματος για να κλειδώνει την υγρασία.
- Γλυκερίνη – Όπως το υαλουρονικό οξύ, η γλυκερίνη είναι μια φυσική ένωση που μπορεί να βοηθήσει στη σφράγιση της υγρασίας. Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του είναι ότι διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο ενώ αποκαθιστά τον φραγμό του δέρματος, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για άτομα με έντονα ξηρό δέρμα και ερεθισμούς.
- Ορυκτέλαιο – Το ορυκτέλαιο παρασκευάζεται από εξαιρετικά εξευγενισμένο πετρέλαιο και βρίσκεται συχνά σε κρέμες και λοσιόν που έχουν σχεδιαστεί για ενυδάτωση. Και ενώ πιθανότατα κάνει καλή δουλειά σε αυτό, τείνει να φράζει τους πόρους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σπασίματα.
- Ενεργός άνθρακας — Τι συμβαίνει με τη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από το πλύσιμο προσώπου με ενεργό άνθρακα και τις μάσκες προσώπου; Οι άνθρωποι αγαπούν αυτό το συστατικό επειδή έχει τη μοναδική ικανότητα να απορροφά μικροσκοπική βρωμιά, βακτήρια και αέρια, βοηθώντας στην απομάκρυνση των πόρων για την πρόληψη της ακμής βαθιά. Σημειώστε ότι ο άνθρακας δεν είναι το ίδιο με την λιθανθρακόπισσα, η οποία προστίθεται συχνά σε καλλυντικά προϊόντα και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ψωρίασης. Ακόμα, θεωρείται καρκινογόνο για τον άνθρωπο και σχετίζεται με τον καρκίνο. Ο ενεργός άνθρακας, από την άλλη, θεωρείται ασφαλής με πολύ λίγες παρενέργειες.
- Μικροσφαιρίδια – Οι μικροσφαιρίδια είναι μικροσκοπικές πλαστικές χάντρες που βρίσκονται σε πλύσεις προσώπου και απολέπιση που χρησιμεύουν ως χειροκίνητα απολεπιστικά που αφαιρούν το ανώτερο στρώμα του δέρματος για να αποκαλύψουν υγιή νέα στρώματα από κάτω. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αποφύγετε τα πλαστικά μικροσφαιρίδια, καθώς είναι επιβλαβή για το περιβάλλον και απαγορεύονται στις ΗΠΑ.
- Ρετινοειδή – Τα ρετινοειδή – συμπεριλαμβανομένης της ρετινόλης, της τρετινοΐνης και της ισοτρετινοΐνης – είναι παράγωγα βιταμίνης Α που βρίσκονται συνήθως σε προϊόντα αντιγήρανσης και συνταγογραφούμενα φάρμακα για την ακμή. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην αναγέννηση της ανάπτυξης νέων κυττάρων και στη βελτίωση της υγείας του δέρματος, αλλά συνοδεύονται από ορισμένες σοβαρές παρενέργειες. Μπορεί να είναι πολύ ερεθιστικά, επομένως θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις όταν συνταγογραφούνται από δερματολόγο.
- Διμεθυλαμινοαιθανόλη (DMAE) — Διμεθυλαμινοαιθανόλη. Πες το 10 φορές γρήγορα! Αυτό το συγκεχυμένο συστατικό βρίσκεται φυσικά σε τρόφιμα, ειδικά σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο γαύρος. Όταν χρησιμοποιείται στην περιποίηση του δέρματος, πιστεύεται ότι βοηθά στην εξομάλυνση των ρυτίδων και στη σύσφιξη του χαλαρωμένου δέρματος.
- Οξείδιο ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου — Αυτά τα δύο φυσικά ορυκτά βρίσκονται σχεδόν αποκλειστικά στο αντηλιακό και χρησιμοποιούνται για να εμποδίσουν φυσικά τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου να διεισδύσουν στο δέρμα. Τα φυσικά αντηλιακά μπορεί να είναι καλύτερα από τα χημικά για άτομα με ευαίσθητο δέρμα.
- Οξυβενζόνη, Αβοβενζόνη, Οκτινοξάτη και άλλα — Σε αντίθεση με τα φυσικά αντηλιακά, αυτά τα συστατικά θεωρούνται χημικά αντηλιακά. Χρησιμοποιούνται με ονόματα όπως oxybenzone, avobenzone, octocrylene, homosalate, octinoxate και άλλα. Τόσο τα φυσικά όσο και τα χημικά αντηλιακά θεωρούνται γενικά ασφαλή και ζωτικής σημασίας για μια καλή ρουτίνα περιποίησης του δέρματος.
- Βοτανικά εκχυλίσματα – Τα “βοτανικά εκχυλίσματα” είναι μια γενική φράση που αναφέρεται σε υγρά που εξάγονται από λουλούδια ή φυτά. Στην περιποίηση του δέρματος, μερικά από τα πιο δημοφιλή βοτανικά εκχυλίσματα περιλαμβάνουν ανανά και παπάγια για τη διάσπαση των ελαίων που φράζουν τους πόρους, αλόη βέρα και αγγούρι για να καταπραΰνουν το ερεθισμένο δέρμα και καλέντουλα για την προστασία του δέρματος από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.
Όπως μπορείτε να δείτε, η κατανόηση του τι περιέχει τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σας μπορεί να χρειαστεί λίγη έρευνα. Αλλά μόλις μάθετε τι είναι καλό για τον τύπο του δέρματός σας, θα μπορείτε να δημιουργήσετε μια ρουτίνα εγκεκριμένη από τον δερματολόγο που σας οδηγεί σε αψεγάδιαστο δέρμα. Το πιο σημαντικό takeaway είναι το εξής: Φροντίστε να επιλέγετε πάντα προϊόντα περιποίησης που αναγράφουν τα συστατικά γιατί ποτέ δεν ξέρετε τι άλλο μπορεί να κρύβεται εκεί έξω!
var aepc_pixel={“pixel_id”:”628137347606754″,”user”:{},”enable_advanced_events”:”yes”,”fire_delay”:”0″,”can_use_sku”:”yes”,”enable_viewcontent”:”yes”,”enable_addtocart”:”yes”,”enable_addtowishlist”:”no”,”enable_initiatecheckout”:”yes”,”enable_addpaymentinfo”:”yes”,”enable_purchase”:”yes”,”allowed_params”:{“AddToCart”:(“value”,”currency”,”content_category”,”content_name”,”content_type”,”content_ids”),”AddToWishlist”:(“value”,”currency”,”content_category”,”content_name”,”content_type”,”content_ids”)}},aepc_pixel_args=(),aepc_extend_args=function(args){if(typeof args===’undefined’){args={};}
for(var key in aepc_pixel_args)
args(key)=aepc_pixel_args(key);return args;};if(‘yes’===aepc_pixel.enable_advanced_events){aepc_pixel_args.userAgent=navigator.userAgent;aepc_pixel_args.language=navigator.language;if(document.referrer.indexOf(document.domain)<0){aepc_pixel_args.referrer=document.referrer;}}
!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.agent="dvpixelcaffeinewordpress";n.queue=();t=b.createElement(e);t.async=!0;t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)(0);s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window,document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js');fbq('init',aepc_pixel.pixel_id,aepc_pixel.user);setTimeout(function(){fbq('track',"PageView",aepc_pixel_args);},aepc_pixel.fire_delay*1000);